Back to Top

Goslar 2024

 

Programma: Openen

Aanmeldformulier: Openen

 

De keuze voor 2024 is gevallen op reizen naar Goslar en omgeving (Harz).
Bolderman Specials heeft in opdracht van PolMarCo en mede op advies van Duitse collega’s van de IPA een hotel geselecteerd en een programma samengesteld. Dit heeft geresulteerd in een passende en speciale aanbieding voor een vijfdaagse reis voor beide groepen naar GOSLAR en omgeving.

De reizen staan gepland van:

maandag 7 t/m vrijdag 11 oktober 2024 (reis 1) en
maandag 28 t/m vrijdag 1 november 2024 (reis 2).


We hebben weer de beschikking over een Comfort Class touringcar van de Betuwe Express.


HOTEL

Het geselecteerde hotel in Goslar is het H+ Hotel Goslar (Krugwiese 11a, D-38640 Goslar).Dit viersterren hotel ligt in het noordelijke deel van de stad op circa 20 minuten lopen van het historische centrum van Goslar. Het hotel is barrièrevrij, beschikt over een lift, 2 restaurants, bar, terras, binnenzwembad, stoomkamer, sauna en fitnessruimte. De kamers (165) zijn voorzien van televisie, telefoon, balkon of terras en een badkamer met toilet, douche en haardroger.

kaartdeJHarz


DE HARZ

DomkerkDeHarzDe Harz is het meest noordelijke middelgebergte van Duitsland en staat bol van de sagen en legenden. Het biedt een prachtige, ongerepte natuur met fraaie bergen afgewisseld met bergmeertjes en talloze bossen. Vanuit ons hotel maken we mooie excursies naar de sfeervolle stadjes in de Harz, waartoe Goslar en Wernigerode zeker gerekend mogen worden.

 

GOSLAR

De stad Goslar (ruim 50.000 inwoners) ligt in de deelstaat Niedersachen. Goslar is misschien wel de bijzonderste stad van de Harz. Het begon allemaal al in de Romeinse tijd met de ertsmijnbouw, waar de gehele Harz beroemd om is. De stad is waarschijnlijk gesticht in 922 door Hendrik I, die kort daarvoor in Quedlinburg tot keizer gekroond was. De eerste vermelding van Goslar is echter pas van 976. De stad Goslar en het nabijgelegen mijnbouwgebied Rammelsberg op de noordelijke rand van de Harz, zijn sinds 1992 werelderfgoed van UNESCO.

De naam van de stad Goslar is verbonden met het begin van het eerste Duitse keizerrijk in de tiende eeuw. Tot het midden van de dertiende eeuw was Goslar een palts, een van de belangrijkste verblijfplaatsen van de Duitse keizers. Een palts is een officieel paleis van de keizer dat echter niet als vesting dienst doet. Van de keizerlijke palts zijn tegenwoordig nog grote delen bewaard gebleven en vakkundig gerestaureerd. Daartoe behoort ook het hoofdgebouw van twee verdiepingen, dat met zijn 54 meter lengte en 18 meter breedte indertijd het grootste niet religieuze gebouw van Duitsland was.
Verder is het voorvertrek van de voormalige domkerk bewaard gebleven. Hierin staat een kopie van de keizerstroon opgesteld, afkomstig uit de verdwenen kloosterkerk. Het gebouw waar ook standbeelden van verschillende keizers te vinden zijn, is een van de trekpleisters van het werelderfgoed.

 

MijnbouwRammelsbergDe mijnbouw die in Goslar al sinds minstens 968 plaatsvond op de Rammelberg, even buiten de stadspoorten, vormde een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de stad.
Niet verwonderlijk dan ook dat de afgunst op die rijkdom tot talrijke schermutselingen aanleiding heeft gegeven. In 1988 werd de mijnbouw uiteindelijk gestopt en werd het terrein op de Rammelsberg een mijnbouwmuseum. In dit unieke museum wordt meer dan duizend jaar geschiedenis getoond. Sinds 2012 worden er bij Goslar weer proefboringen gedaan om te onderzoeken of de mijnbouw niet hervat kan worden.


WERNIGERODE

Aan de noordelijke grens van de Harz ligt de stad Wernigerode aan de voet van de Brocken, de hoogste berg van de Harz. De stad van ruim 35.000 inwoners, gelegen in de deelstaat Saksen-Anhalt, draagt zijn bijnaam “De bonte stad van de Harz” met trots. De vakwerkstad Wernigerode werd in de twaalfde eeuw gesticht en de stadsrechten verwierf het in 1229. De eerste vermelding in een oorkonde van Wernigerode is uit 1121. Nadat het grafelijk geslacht van de Wernigerodes was uitgestorven, werd de stad bestuurd door de graven van Stolberg. In 1847 woedde er een verwoestend brand in Wernigerode, waaraan een groot aantal vakwerkhuizen ten offer vielen. Vanaf het midden van de negentiende eeuw vestigden verschillende industrieën zich in Wernigerode en ook de eerste toeristen kwamen naar de stad.


WERNIGERODEDe aanblik van Wernigerode met zijn centrum van voornamelijk vakwerkhuizen getuigt van de historie van deze stad.
Het prachtige stadhuis werd waarschijnlijk in de dertiende eeuw gebouwd. Het wordt gerekend tot de mooiste stadhuizen van Europa. Het kleinste huis van Wernigerode in de Kochstrasse huisvest tegenwoordig een museum. De stenen parterre van de oude munt herbergt nu een bibliotheek en het archief. Het museum voor kunst en cultuurgeschiedenis van de negentiende eeuw is een van de meest bezochte musea van Saksen-Anhalt.


Bezienswaardig is vooral het kasteel van Wernigerode dat hoog boven de stad uittorent. Het kasteel kan bezichtigd worden en biedt de bezoeker een blik in de leefwijze van de Duitse adel en wetenswaardigheden over de graven en vorsten die ruim 800 jaar Wernigerode bestuurden. De kasteeltuin behoort tot het project “Gartenträume”.

 

In het burgerpark van Wernigerode bevindt zich het miniatuurpark “Kleiner Harz”, waarin de glorie van de Harz in klein formaat bewonderd kan worden..

 

 

 

waar te verblijven berlijn 1

169651821

Good Morning Berlin City East Berlin Restaurant 1 60777

4

5

 

Polmarco reizen © 2024
Gezellig op reis

 

 

Autron